7 klasių mokinių kūrybinių darbų meninė instaliacija „Namelis – dėžutė“

  • Paskelbta: 2024-04-21
  • Kategorija: Paroda

Parodų alėjoje, kuri yra pirmojo aukšto fojė, nuo balandžio 22 dienos vyksta septintų klasių mokinių kūrybinių darbų meninė instaliacija „Namelis – dėžutė“.

Instaliãcija (angl. installation – įrengimas), šiuolaikinės dailės rūšis – erdvinis kūrinys iš daugelio elementų, kurie sąveikaudami su aplinka sudaro vientisą plastinę ir prasminę visumą. Instaliacija gali būti skirta konkrečiai vietai (specifinės vietos kūrinys) arba tikti įvairioms erdvėms. Reikalingas aktyvus, tradicinei dailei nebūdingas žiūrovo dalyvavimas – instaliacija dažniausiai suvokiama ne vien rega, bet ir klausa, lytėjimu ar uosle, o pats suvokėjas gali būti kūrinio viduje. Dažniausiai instaliacija eksponuojama trumpai, vėliau dokumentuojama (fotografuojama, filmuojama) ir išardoma. Perkeliant ir pritaikant naujai vietai instaliacijoje gali atsirasti pokyčių, šaltinis yra https://www.vle.lt/straipsnis/instaliacija/

Kovo, balandžio mėnesiais per technologijų pamokas septintų klasių mokiniai projektavo, konstravo, gamino naują kūrybinį darbą namelį – dėžutę. Pagrindinės konstrukcijos gaminimui prireikė matematikos dalyko žinių: visos keturios sienos ir pagrindas yra kvadrato formos, stogo trikampiai yra statūs ir lygiašoniai, trikampių tvirtinimui reikėjo nubraižyti ir su siaurapjūkliu iš faneros išpjauti tris stačiakampius. Sienų ir stogo dekoravimui reikėjo žinoti lygiagrečių linijų savybes. Visi septintų klasių mokiniai turėjo puikią galimybę matematikos žinias taikyti praktiškai.

Mokiniai daug dėmesio skyrė kūrybai: nameliai yra papuošti išskirtinio dizaino dekoravimo formomis, papildomai yra sugalvoti minimalūs akcentai ant langų, durų, stogo, kurie parodo išlavintą mokinių gebėjimą atskleisti kūrybinius sprendimus.  Mokinių pagaminti nameliai – dėžutės yra pritaikomos praktiškai, nes atsidaro stogo viena plokštuma ir galima susidėti įvairias namuose esančias smulkmenas.

Mokinius konsultavo technologijų mokytojas Rolandas Matulevičius.

Autorius:
Rolandas Matulevičius

Nuotraukos:
Rolandas Matulevičius

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos